dinsdag 7 april 2020

Als schaduwen langer worden


In januari hoorden we er van, maar het was gelukkig ver weg. Daarna kwam het elke dag dichterbij. Inmiddels is het Corona-virus binnengedrongen tot in onze huizen. Het beheerst de nieuwsuitzendingen. Als een slagschaduw die over de wereld is gevallen. Scholen, bedrijven, zelfs de kerken zijn gesloten. Weinigen denken nog aan de lijdenstijd. Maar juist nu kunnen de 40-dagen voor het Pasen je troosten en bemoedigen in deze periode.

Met Jezus op weg
En toen Jezus naar Jeruzalem ging, nam Hij de twaalf discipelen onderweg apart bij Zich en zei tegen hen: ‘Zie, wij gaan naar Jeruzalem en de Zoon des mensen zal … worden gekruisigd, maar op de derde dag zal Hij opgewekt worden. Matth. 20:17, 19

Jezus was op pad gegaan naar Jeruzalem. De discipelen rekenden op een triomfantelijke intocht in de Koningsstad. In hun opwinding zagen ze niet dat de zon verder daalde en de schaduwen langer werden. Ze verwachtten voor hun Heer een gouden kroon, maar het werd een doornenkroon. De Heiland nam hen apart om te vertellen wat er ging gebeuren. Hij waarschuwde de discipelen voor Zijn naderende lijden en kruisiging. 

Jezus’ weg met ons
Net als bij de discipelen kunnen wij geconfronteerd met tegenslagen. Als verdriet je pad kruist, kun je terugdeinzen. Als de schaduwen langer worden in je leven klinkt zacht de stem van de Heiland. ‘Zie niet op de omstandigheden, maar zie slechts op Mij!’ Juist in deze dagen komt er zoveel op ons af. Op die momenten mogen we het oog gericht houden op de Here Jezus. Hij ging voor ons door het diepste lijden heen. Ook voor ons klonk in de zwartste nacht: ‘Het is volbracht!!!’
 

Gebed: 
Here, voor mij bent U deze lijdensweg gegaan - tot in het duister van de Godverlatenheid. Liefde was het waardoor ik mag weten dat U mij nooit verlaat! Dank U Heer, dat zelfs over het graf heen, het licht straalt van de Opstandingsmorgen. Hoe mijn levenspad ook gaat - U bent erbij!

3 opmerkingen: