maandag 31 december 2012

Als een instrument in de hand van de Meester


Het was op een verkoping dat de veilingmeester de zaal met aanwezigen rondkeek. Mede dank zij zijn kwaliteiten had elk te veilen stuk  tot nu toe meer opgebracht dan vooraf de verwachting was geweest. Het licht van de kroonluchter scheen op de houten tafel die voor zijn spreekkatheder stond. Met zijn vinger ging hij door de veilingcatalogus en hield stil bij het volgende kavelnummer. Even vroeg hij zich af of hij dit stuk over zou slaan. Het zou de sfeer van verwachting bij zijn publiek, omtrent hetgeen nog ging komen, teniet kunnen doen. Toch besloot de veilingmeester om verder te gaan. 

Oud en stoffig
Zijn stem riep vol minachting door de zaal: ‘Het navolgende stuk zal bij opbod verkocht worden’. Een oude viool werd op de tafel tegen het katheder neergezet. De strijkstok werd er naast gelegd. De viool was stoffig en bekrast. De veilingmeester reikte naar voren en pakte de oude viool. Met een glimlach hield hij het omhoog. 'Wat wilt u bieden, goede mensen. Wie doet het eerste bod? Eén briefje van vijf … vijf euro'. Er gingen  twee handen omhoog. 'Kom mensen, we willen hier niet te veel tijd aan besteden. Er zijn nog prachtige stukken die wachten. Maar eerst moet u me hiervan verlossen.'

‘Wie biedt er tien euro, slechts tien?’ Wie biedt er meer? De veilingmeester keek rond. Slechts één hand ging omhoog. Hij zette de viool terug op de glimmende tafel. ‘Eenmaal, andermaal …’. ‘Wacht even’ riep een oude grijze man van achter uit de zaal. Hij liep langzaam naar voren. Zijn vest vertoonde slijtplekken op de ellebogen. Zijn grijze haar zat wat verward over zijn kalende hoofd gekamd. Bij de tafel aangekomen pakte hij de viool op en veegde het stof van het oude instrument. De veilingmeester keek enigszins verstoord naar de man die rustig de vier losse snaren begon te spannen.


Jong en verwachtingsvol
Hij klemde de oude viool tussen zijn kin en schouder. Met de vingers van zijn linkerhand drukte hij de snaren tegen de ebbenhouten toets. Met de rechterhand hield hij de strijkstok vast. Even zocht hij naar de juiste balans en begon te spelen. Door de zaal klonk zacht het heerlijke geluid van het instrument. De mensen luisterden ademloos naar de mooie melodie. Het leek wel of de engelen zongen. Toen de muziek ophield, lag er een glimlach om de lippen van de oude man. Voorzichtig legde hij de viool op de tafel.

Het duurde enkele seconden voordat de veilingmeester zijn stem hervonden had en zachtjes zei: ‘Wat biedt u voor deze oude viool?' En hij hield het instrument omhoog. 'Honderd euro, wie maakt er twee van? Vierhonderd, jawel negenhonderd euro. Tot slot voor die mevrouw met dat jonge meisje daar, duizend euro. Eenmaal, andermaal en verkocht!' Sommige mensen in de zaal huilden van ontroering. Nu kwam het jonge meisje naar voren om de viool op te halen. Ze keek verwachtingsvol op naar de oude man. ‘Meneer, hoe komt het dat de viool opeens zoveel meer waard is?' De oude man keek haar glimlachend aan en legde een kort ogenblik zegenend zijn hand op het hoofd van het jonge meisje: 'Lief kind, herinner je elke keer dat je erop speelt, dat het de hand was van een oude meester.'

Een nieuw begin
Het oude jaar heeft zijn hoogte en diepte punten. Als we zien op wat geweest is, dan hebben we de nodige beschadigingen opgelopen. Misschien is er verdriet om pijnlijke omstandigheden in het leven? We mogen ons leven teruggeven aan de Heere - als een instrument in de hand van de Meester. En dan maakt het niet uit of dat instrument oud is en beschadigd. Met de woorden van de oude profeet Jesaja mogen we zeggen: 'Het geknakte riet zal Hij niet verbreken, de uitdovende vlaspit zal Hij niet uitblussen ... Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie - zegt de Heere - Ik maak iets nieuws!' 

                                 Het bovenstaande verhaal is gebaseerd op het gedicht 'The old violin'. 

5 opmerkingen:

 1. Het is alweer even geleden dat ik dit verhaal ergens heb gelezen, maar het ontroert me nog steeds.
  Dank je wel voor deze bemoediging.

  Hartelijke groet en Gods zegen voor 2013,
  Rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig verhaal is dit! Dank voor het plaatsen.
  Goede jaarwisseling gewenst en en 'n mooi, gezond, gezegend nieuwjaar.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal, inspirerend!

  Vrede en een gezegend 2013.

  Fred

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Ron, hartelijk dank voor je felicitaties. Mooie reactie! Jullie dus vandaag van harte gefeliciteerd en voor de toekomst Gods zegen en nabijheid toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verhaal, stemt tot nadenken over de dingen waar we zo gemakkelijk aan voorbijgegaan. Al het goede gewenst voor 2017.

  BeantwoordenVerwijderen