dinsdag 24 maart 2020

Ze moeten stoppen met corona

‘Papa en mama, hebben jullie gehoord wat Rutte zei. Ik vind dit echt heel erg. Dan zie ik jullie misschien wel 3 weken niet. Hoe moet het nu met mijn verjaardag?’ Er klinkt paniek door in de stem van onze jongste dochter.

En het werd stil op straat ... De wereld is in enkele weken totaal veranderd. Verpleeghuizen zijn gesloten voor bezoekers om besmetting van kwetsbare bewoners met het coronavirus te voorkomen. Onze dochter van 35 jaar is ook kwetsbaar, maar dan anders. Ze heeft een dubbele diagnose van verstandelijk beperkt en gedrags- en psychiatrische problemen. Daarom kwam ze te wonen in een besloten woongroep. Totdat het daar 5 jaar geleden mis ging. Ze werd geplaatst in een instelling voor cliënten die een gesloten behandeling nodig hebben. Het complex slokte haar op binnen hoge muren. Ruimten waar ze nauwelijks nog kon huppelen. Haar woorden echoën na in ons hart: ‘Wanneer zal ik weer lachen en zingen?’

Lenteperikelen
Deze week is de lente begonnen! De vogels zijn druk in de weer. Muren verliezen hun betekenis als je kan vliegen. Onze dochter heeft dankzij het behandeltraject een enorme groei doorgemaakt. We zijn echt trots op haar en dankbaar voor de inzet van het team. Al verblijft ze op een besloten afdeling, we bezoeken haar vaak. Ze geniet ervan als we gezellig ergens naar toe gaan. Totdat enkele dagen terug het bericht kwam dat we niet meer mogen komen. In alle instellingen voor de gehandicaptenzorg is de bezoekersregeling aangescherpt. Het kleine virus is niet te zien, maar de effecten ervan zijn groot. De begeleider belde ons: ‘Jullie dochter heeft het moeilijk. Verdrietig dat ze jullie nu niet kan zien. Gillend stond ze op de gang terwijl ze zichzelf op haar hoofd sloeg. Ze vertelde dat ze papa en mama zo mistte.’

We horen en lezen het nieuws. Het lijkt alleen nog maar te gaan over het COVID-19 virus. Zelfs voor ons is het lastig om er rationeel mee om te gaan. Mensen met een verstandelijke beperking begrijpen het misschien niet, maar voelen de emotionele lading des temeer. Juist dan is er behoefte aan nabijheid en betrokkenheid. En wij voelen de onmacht er voor onze dochter te zijn. We leven in een gebroken wereld. Maar we verwachten een eeuwigheid waarin geen ziekte en beperkingen meer zijn. We mogen vertrouwen dat tot die tijd de Heiland er was, is en zal zijn … voor onze dochter, voor de andere kinderen en kleinkinderen.

Verjaardagfeestje
Vandaag is ze jarig. In de ochtend bellen we de afdeling en krijgen haar aan de lijn. Samen met ons zingt ze mee. ‘Lang zal ik leven …’ Ze heeft net gehoord dat het verjaardagsbezoek van twee medebewoners niet door gaat. Dan horen we dat we vanaf nu kunnen beeldbellen met de afdeling. Daardoor kunnen we dagelijks contact hebben en elkaar zien. Haar wereldje wordt dus toch wat groter. Aan de andere kant van de lijn klinkt lawaai. Onze dochter proest het uit: enkele medewerkers zingen haar toe, begeleidt met pannendeksels. Een ogenblik zijn we er stil van … Bedankt team!!! Ondanks alles maken ze er voor haar een feestje van.

12 opmerkingen:

  1. Bijzonder Ron, bijzonder moeilijk ook. En dan niet alleen voor ouderen, maar ook voor mensen met een beperking of handicap. Toch zijn er lichtpuntjes ja!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van harte gefeliciteerd met jullie dochter Ron en Grietje.
    Moeilijk om niet bij haar te zijn nu. Wat fijn dat ze grote stappen heeft gemaakt. Lieve groet Lineke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is hartverscheurend, wat moeilijk, maar ook bijzonder.
    Gefeliciteerd en heel veel sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel dat je dit open deelt. En van harte!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een moeilijke tijd moet dit voor jullie en voor haar zijn. Van harte gefeliciteerd en heel veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat kan ik dit goed met je meevoelen!
    Heel moeilijk allemaal....
    Wij maken dit vanaf de andere kant mee...onze gezinshuiskinderen mogen niet meer naar hun ouders, ze zijn continue bij ons.
    Wat een verdriet in het begin. Gelukkig
    begint het een beetje te wennen en komt iedereen tot rust.
    We kijken met elkaar uit naar het moment dat contact weer mogelijk is!
    Heel veel sterkte Ron en Grietje!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En natuurlijk van harte gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat is het belangrijk dat we deze kwetsbare groep niet vergeten! Mooi geschreven Rob. Wat kan een klein gebaar dan voor deze mensen van grote betekenis zijn . Een les voor ons allemaal. Laten we ons daarop bezinnen nu we ( misschien?) tijd over hebben om met andere dingen bezig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van jullie dochter. Wat moeilijk is deze situatie voor haar en voor jullie. Maar wat een mooi slot aan het einde van je stukje. Ontroerend!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hartelijk dank voor jullie reacties! Wat leven we in een bijzondere tijd. Juist nu mogen we leven vanuit het vertrouwen in onze Heer en Heiland!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gefeliciteerd met jullie jarige dochter. Wat fijn dat ze goed verzorgd is en ze het daar mag vieren. Maar wat een gemis want jullie heeft het liefst en andersom ook. Veel zegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Van harte gefeliciteerd met jullie dochter. We blijven hopen en bidden op betere tijden. houdt moed.

    BeantwoordenVerwijderen